Om oss

Information om
Stadsvapnets samfällighetsförening

Allmän information

Samfällighetsföreningen Stadsvapnet omfattar 88 fastigheter på Norra Fäladen i Lund runt gatorna Nyckelkroken och Vapenkroken. Båda gatorna ansluter till Gästgivarevägen. Området byggdes i slutet av 1960-talet av Harry Karlsson byggnads AB, en av den tidens stora byggnadsföretag i Lund.

Varje fastighet är en friköpt enhet och är således ingen bostadsrätt. Samtliga fastigheter är automatiskt medlemmar i samfällighetsföreningen. Denna äger och förvaltar bl a följande:

  • Lekplatserna inom området.
  • Garagelängorna och parkeringsplatserna mot Gästgivarevägen.
  • Avloppssystem för spill- och dagvatten (ej inom respektive fastighet).
  • Grönytor vid lekplatser, bakom garagelängor och på dessas kortsidor samt häck- och trädplantering mot Gästgivarevägen.
  • Asfalterade gång- och cykelvägar inom området.

Lekplatser

Samfälligheten ansvarar för löpande underhåll och eventuella nyinköp av lekplatsutrustning. Det är inte tillåtet att på egen hand göra några förändringar av utrustningen och dess placering då det i så fall kan komma att strida mot de rekommendationer som finns beträffande säkerheten för lekplatserna.

Garagelängorna

Varje fastighet disponerar ett garage i de gemensamma längorna längs Gästgivarevägen. Samfälligheten ansvarar för skötsel och underhåll. För garagen gäller följande:

  • Garagen disponeras av respektive fastighet men det är inte tillåtet att hyra eller låna ut sitt garage till utomstående. Garagen är avsedda enkom för parkering av bilar eller andra motorfordon.
  • Reservdunkar får inte förvaras löst i garaget (oavsett mängd vätska), utan ska förvaras i bilen (se  https://rib.msb.se/Filer/pdf/25569.pdf på sidan 8 längst ner).
  • Enstaka aerosolflaskor och enstaka förpackningar, i originalförpackning, av brandfarlig vätska (max 5 l), får förvaras i garaget.
  • Gasoltuber/flaskor är förbjudna i vår typ av flerfamiljsgarage (se s.15 pkt 5 i denna skrift från MSB: https://acrobat.adobe.com/link/review?uri=urn:aaid:scds:US:9d82345a-e043-3651-af3a-0401cbe0f24d eller direkt i lagstiftningen MSBFS 2020:1 3 kap 6§) .
  • Garagen är inte avsedda som allmän lagringsplats för prylar. Orsaken till detta är dels bestämmelsen om förvaring av brännbart material, dels att ansamlingar av exempelvis möbler i garagen har orsakat fuktskador i taken och också dragit till sig skadedjur.
  • Garageportarna ska hållas stängda för att minska inbrottsrisken.
  • Laddning av elhybridbilar i föreningens garage är förbjudet eftersom elsystemet i garagelängorna inte är dimensionerat för detta. Säkringarna kan då utlösas vilket medför att garageportarna inte kommer att kunna öppnas. Dessutom medför laddning i garagen en förhöjd brandrisk. Information om våra laddstolpar se Elbilsladdare och laddtagg
  • Garageporten – åtgärdslista vid fel

Parkeringsplatserna

På föreningens årsstämma 2019-10-14 §10 beslutades om en ny policy för parkeringsplatserna utmed Gästgivarevägen. Den nya policyn träder i kraft den 1 december 2020.

  • Två parkeringstillstånd per fastighet delas ut till fastighetsägarna som kvitterar mottagandet. Parkeringstillstånden kommer att förnyas varje kalenderår.
  • Parkeringstillståndet ska sättas synligt i fordonets framruta, fullt synbart utifrån. 
  • Parkeringstillstånden tillhör respektive fastighet och får inte ges bort, lånas eller hyras ut till någon som saknar koppling till respektive fastighet. 
  • Parkeringstillstånden får inte användas till fordon som är avställda eller inte används i regelbundet bruk.
  • Tillfälliga besökare till fastighet på Nyckelkroken eller Vapenkroken har möjlighet att parkera max tre dygn i sträck, dvs en långhelg, på parkeringsplatsen utan giltighet parkeringstillstånd.
  • Laddningsplatserna för elfordon är endast avsedda för laddande elfordon.
  • Elbilsladdare – så beställer man ladd-tagg

Vid avvikelser från ovan kommer lagen om kontrollavgift vid olovlig parkering att tillämpas (SFS 1984:318).

Parkering inom området

Enligt kommunens skyltning vid infarten på Gästgivarevägen är det inte tillåtet att parkera på gatorna inom området.

Upplåtelse av P-platser till återvinningskärl

Samfälligheten har upplåtit några P-platser för placering av återvinningskärl. Avtal om sopor och dess hämtning ingår inte i samfällighetens åtagande utan avtalas direkt mellan varje fastighetsägare och Lunds Renhållningsverk.

Gemensamma förråd i garagelängorna

Föreningen disponerar tre gemensamma förråd i garagelängorna. Här förvaras gemensam utrustning, exempelvis skottkärror och stegar. Användning av stegar och skottkärror ska antecknas i en liggare som finns i förrådet.

Det är inte tillåtet att använda den gemensamma utrustningen till arbete annat än inom samfällighetens område.

Distributionssystem för fjärrvärme och vatten

Kraftringen svarar för distributionssystemet av fjärrvärme fram till överlämningspunkten vid värmeväxlaren i varje fastighet.

Det är inte tillåtet att ändra på rördragning eller isolering på Kraftringens sida av överlämningspunkten.

Samfälligheten svarar för distributionssystemet för kallvatten fram till överlämningspunkten i respektive fastighet.

System för avlopp för spillvatten och dagvatten.

Respektive fastighet svarar för avloppssystemen inom fastigheten fram till de gemensamma ledningarna som går under huslängorna. Dessa ansvarar samfälligheten för fram till att de kopplas på de kommunala ledningarna.

Det har tidigare förekommit ett antal översvämningar av källare inom området. Under 2017 har genom Tekniska Förvaltningens försorg dagvattenhanteringen i området förbättrats. Sydvästra hörnet av Vapenkroken har anslutits till dagvattensystemet i Borgarparken och Gästgivarevägen har försetts med fördröjningsmagasin. Båda åtgärderna minskar avsevärt risken för nya översvämningar vid häftiga regn.

För att ytterligare minska riskerna för översvämning så kan varje fastighet vidta följande åtgärder:

  • Finns en hårdgjord yta av exempelvis marksten eller asfalt närmast fasaden, så är det en fördel om den lutar svagt ut från huset, så att regnvatten rinner bort från huset ut mot trottoar eller trädgård.
  • Källartrappa bör ansluta mot markbeläggningen med en förhöjd sarg.
  • Om man anlägger tralldäck är det viktigt att underliggande markyta lutar ut från huset.
  • Undvik rabatter och träd närmast fasaden.
  • Fasadnära träd som är högre än huset bör fällas för att minska risken för att rötter söker sig in i avloppsledningarna.
  • Spygatt är en golvbrunn utan vattenlås som ofta används utomhus. Det finns en spygatt nedanför källartrappan utomhus och den ansluter till spillvattensystemet via golvbrunnen i källaren, vilket ökar flödet i spillvattensystemet vid kraftigt regn. Spygatten bör rensas regelbundet och likaså golvbrunnen i källaren. Stopp i framförallt golvbrunnen medför risk för översvämning.
  • Se till att rännstensbrunnar inte är blockerade av växtmaterial och att häckar som ansluter till gator inte växer ut över gatumark.

Samfälligheten svarar för rensning av rännstensbrunnar framför garagelängor och på gångvägar. Detta utförs en gång om året.

Kommunen svarar för rensning av övriga system.

Dräneringsledningar

Fastigheternas dräneringsledningar ingår inte i den samfällda egendomen men kräver en gemensam hantering då systemen är sammankopplade.

Dessa system är endast möjliga att spola i begränsad omfattning. Inget regelbundet underhåll utförs.

Gemensamma gräsmattor och övriga grönytor

Samfälligheten köper in en gemensam trädgårdsskötsel som omfattar komplett gräsklippning och skötsel av rabatten mot Gästgivarevägen. Utöver detta utförs en total ogräsrensning av områdets rabatter under juli månad.

Övrig skötsel av grönytor utförs av oss själva via de gårdsgrupper som sköter varje gård. Det innebär en gemensam städdag under våren och en under hösten.

Snöröjning

Samfälligheten köper in snöröjning av de asfalterade ytorna framför garagen samt av cykelvägarna inom området. Trottoarer mot gatorna ansvarar respektive fastighetsägare för.

Distributionsnät för kabel-TV och internet.

Distributionsnätet ingår i samfällighetens åtagande.

Föreningen har tecknat ett gruppavtal med Tele 2. Gruppavtalet innebär att Tele 2 levererar både bredband, IP-telefoni och digital TV till samtliga fastigheter i föreningen. Kostnaden för detta ryms inom kvartalsavgiften. I avtalet ingår ett modem för bredbandsuppkoppling till varje fastighet.

Tele 2 ansvarar för leveransen, men några garantier för att funktionen alltid är tillgänglig går inte att lämna. De som har behov av en säkrare uppkoppling får hitta egna lösningar.

Årsstämma

Föreningens årsstämma hålls varje år i oktober månad.

Kvartalsavgift

Storleken på kvartalsavgiften beslutas på årsstämman.

Ritningar

Samfälligheten har kopierat upp samtliga ritningar som finns tillgängliga hos stadsarkitektkontoret. De finns tillgängliga i pdf-format på hemsidan. Några garantier för riktigheten går inte att lämna.